Benhinneinflammation

Förstå och behandla Benhinneinflammation: Orsaker, Symptom och Effektiva Lösningar

Förstå och behandla Benhinneinflammation: Orsaker, Symptom och Effektiva Lösningar

Benhinneinflammation, eller periostit, är någonting som många av oss drabbas av. Smärtan i underbenen kan uppstå vid både promenader och löprundor och kan ha flera orsaker. Vi reder ut vad det är som gör ont, varför den här smärtan i underbenen uppstår och vilka åtgärder som kan lösa problemet.

VAD ÄR BENHINNEINFLAMMATION?

Benhinnorna sitter på skelettet och förbinder musklerna med själva benet. I normala fall fungerar den här kopplingen alldeles utmärkt, men om en överbelastning eller felbelastning uppstår blir benhinnan påfrestad på ett felaktigt sätt. Då uppstår en smärta kring skenbenen. Smärtan kan vara ganska rejäl och göra olika typer av rörelser och fysiska aktiviteter svåra att utföra.

ORSAKER

En orsak till benhinneinflammation är överbelastning. Det kan bero på att du börjat träna på en belastningsnivå som kroppen inte är redo för, eller på ett nytt underlag som ställer för höga krav på kroppen, ofta är det hårda underlag som asfalt. Det kan också handla om för intensiv eller långvarig träning. Ibland känns smärtan bara i det ena benet och det beror på att vi inte alltid belastar kroppen helt jämnt och att vi kan ha ett problem som är begränsat till exempelvis vår ena fot, knä eller höft. En annan orsak kan vara att du använt utrustning som inte fungerar med din aktivitet. Oftast är det den typ av skor du använder som gör att belastningen i underbenet blir för stor. Om du har exempelvis lite nedsjunkna fotvalv eller pronerar när du sätter i dina fötter, kan skor som inte ger tillräckligt stöd vara orsaken. Även här kan dina fötter vara olika, vilket förklarar varför du får smärtor bara i det ena underbenet.

BEHANDLING VID BENHINNEINFLAMMATION

Det positiva med benhinneinflammation är att det i de flesta fall är relativt lättbehandlat. För de flesta som drabbas brukar det räcka med en kortare period av vila. Det brukar gå bra att vara aktiv så länge du undviker just den aktivitet som orsakade smärtan. Du kan också få stor hjälp av olika typer av skydd eller stöd, som exempelvis vadskydd och skenbensskydd, som ger värme och ökar blodgenomströmningen. Även iläggssulor kan hjälpa långsiktigt om det är så att benhinneinflammationen orsakas av problem med fotvalv, pronation eller liknande. Om smärtan i skenbenen är väldigt kraftig eller inte försvinner efter en kortare tids vila, bör man söka hjälp och rådgivning hos en vårdgivare, ett bra alternativ är hos en fysioterapeut. I sällsynta fall kan operation krävas vid benhinneinflammation, men för de flesta fungerar skydd/stöd/sulor, vila och rehabiliterande träning utmärkt.

Reading next

ARTROS I TUMMEN (TUMBASARTROS)
Förstå konstruktionen av ryggraden: Orsaker, symtom och behandling av diskbråck

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.