Musarm

Musarm: Orsaker, Symtom, Behandling och Förebyggande åtgärder för muskuloskeletal smärta

Musarm: Orsaker, Symtom, Behandling och Förebyggande åtgärder för muskuloskeletal smärta
ORSAKER TILL MUSARM

Långt före det moderna informationssamhällets framväxt drabbades människor av skador och smärttillstånd på grund av repetitiva arbetsmoment. Människokroppen är utvecklad för att vara i omväxlande rörelse med återkommande perioder av vila. Så att sitta i samma ställning och upprepa samma rörelse går på tvärs med vårt ursprung och får i stort sett alltid konsekvenser. I fallet med musarm så handlar det om att vår hand som håller, för och klickar på musen länge stannar i en ganska onaturlig ställning och att både hand och arm utsätts för konstant spänning, men utan att vi kanske tänker på det.

VARFÖR GÖR MUSARM ONT?

När vi spänner armen och handen under lång tid, så kan dels musklerna bli överansträngda och börja göra ont, dels kan nerver påverkas med både smärta och domningar som följd. Vi kan få ont i både axlar, armbågar och över- och underarmarna, och även ont i handleden. Ofta kommer besvären gradvis, och ibland känner vi inte av dem under tiden vi belastar handen och armen. Då är det först när musklerna ska slappna av som själva smärtan eller obehaget uppstår, vilket är ett ganska vanligt fenomen.  

LINDRING OCH BEHANDLING AV MUSARM 

Precis som de snarlika tillstånden tennisarmbåge och karpaltunnelsyndrom så kommer du långt med hjälp av enklare smärtlindring, vila och förändringar av hur du arbetar vid datorn. Men ibland har problemen blivit så pass stora att du kan behöva hjälp av vården. En sjukgymnast eller fysioterapeut kan hjälpa dig med program för träning och stretching som motverkar de spänningar som ställer till problem. 
 
Det finns även olika typer av stöd och skydd som kan hjälpa dig av avlasta spända muskler och dämpa smärta genom värme och kompression. Här nedan kan du se några exempel på produkter som ger dig bra hjälp både när du ska bli kvitt musarm och behandla andra liknande besvär.

Reading next

Förstå och behandla löparknä: Orsaker, symptom och lättnad med hjälp av produkter
Effektiva lösningar för smärta och svaghet i handleden - Tips och behandlingar

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.