Stukad fot

STUKAD FOT

STUKAD FOT

En stukad fot är troligen en av de allra vanligaste skadorna som vi drabbas av. De flesta av oss har varit med om att t.ex. trampa snett och sen få vila och försiktigt linka omkring en tid tills foten fungerar normalt igen. En stukning är inte farlig, men kan göra rejält ont och har man stukat foten en gång, händer det ofta att man gör det igen. Men det finns bra åtgärder som du kan vidta själv för att minska både smärta och risken för att stuka foten igen. Här kan du läsa om vad som händer vid en stukning och tips på vad du kan göra och vilka hjälpmedel som finns.

 

VAD SKER VID EN STUKNING?

En stukad eller vrickad fot har helt enkelt utsatts för ett tryck utåt eller inåt, som har gjort att fotleden sträckts ut längre än normalt, helt enkelt längre än den egentligen klarar av. Ledband och muskler tänjs ut så att en blödning uppstår. Det vanligaste är att utsidan av foten sträcks, en så kallad inversionsstukning. (Motsatt stukning, alltså när insidan av foten sträcks, kallas eversionsstukning.) Det uppstår en omedelbar smärta och man har svårt att stödja på foten. Foten svullnar upp och ofta uppstår så småningom en missfärgning orsakad av en blödning.

HUR BEHANDLAR MAN EN STUKAD FOT?

Det som rekommenderas vid en stukad fot är fyra åtgärder som täcks in i förkortningen PRICE - prevention, rest, ice, compression, elevation. Men man gör dem inte riktigt i den ordningen. Prevention betyder att förebygga så det är något man skall göra i sin träning redan innan skadan uppkommit. Att kyla (ice) ner det skadade stället är någonting som ska göras direkt om man har tillgång till is i någon form. Om du gör illa dig hemma kan det ofta finnas någonting att ta i frysen - påsar med frysta ärter brukar vara populärt. 

Det bästa och viktigaste alternativet är kompression. Om du snabbt ser till att få en stukad fot lindad med en elastisk linda kan blödningen och framförallt svullnaden begränsas. Då läker stukningen snabbare. Linda ganska hårt till att börja med, men sen är det viktigt att lossa förbandet lite grann, så att inte blodcirkulationen påverkas. Om du upplever att foten domnar, så ska du omedelbart lossa på förbandet för att sedan linda igen med något mildare tryck.

Högläge, (elevation), kan vara skönt och ge foten avlastning. Så sitt eller ligg gärna med någonting som lyfter upp foten något högre än hjärtat. Att ligga på golvet med underbenen på en stol är en enkel variant som alla kan göra hemma.

Slutligen är det vila (rest) som rekommenderas när du stukat foten. För hög belastning kan förvärra stukningen och göra så att läkningen drar ut på tiden. Men självklart är det inte meningen att du ska ligga still hela tiden. Resten av kroppen behöver ju röra på sig för att må bra, men var försiktig med att stödja för hårt på den stukade foten. Så fort som smärta tillåter är det viktigt att du kommer igång med rehabiliteringsövningar för fotleden, ett bra alternativ är att göra detta i samråd med en fysioterapeut. 

HUR MINSKAR MAN RISKEN FÖR EN STUKAD FOT?

Som med så många andra saker man kan drabbas av exempelvis ryggproblem som ryggskott, är styrka och stabilitet A och O. Starka muskler kan förhindra många skador och smärttillstånd och när det gäller att stuka foten, så är det styrketräning av muskler i fot och fotled som gäller. När du ska komma igång med träning och andra aktiviteter efter att ha stukat eller vrickat foten kan det vara skönt att ta hjälp av ett fotledsstöd. Det ger fotleden stabilitet som minskar smärta och förebygger att foten skadas igen. För det är tyvärr så att när du stukat foten en gång, så ökar risken för att du ska göra det igen - men rätt träning kan som sagt göra utsikterna ljusare.

Reading next

Meniskskada: Symtom, orsaker och behandling för knäskador
TENNISARMBÅGE

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.